68-rörelsen – musiken

Fåtöljen är mjuk och bekväm. Belysningen är dämpad. Jag sitter tillsammans med några hundratal generationskamrater i en förväntansfull stämning. In på vävenscenen kommer en gammal kändis från 70-talet. Mikael Wiehe med musiker är på besök. 70-åringen är på sverigeturné och en av de första stoppen är Umeå.

Till 68-rörelsen hör också musiken, proggen. En strömning med många grenar. Ett av kännetecken är texter med politiskt innehåll. Till proggens flaggskepp räknas Hoola Bandoola Band som bildades 1970 av Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Gruppen satte text och musik till 68-rörelsens idéer. Deras LP från 1971 “Garanterat individuell” och uppföljaren året efter “Vem kan man lita på?” hade stora framgångar. Afzelius gick bort 1999 men Wiehe turnerar fortfarande.

Nu sitter vi här i den påkostade salongen och lyssnar till den gamle proggaren. Han kan fortfarande trots sina 70-år. Takterna sitter i och mellansnacket avslöjar att engagemanget finns kvar. När han framför sin “…ska nya röster sjunga” lyckas han fånga in tiden i sin text. Jag blir djupt rörd. Lyssna och hör tidens puls. Det finns en strimma av hopp.

This entry was posted in Historia. Bookmark the permalink.