Marknadens utbredning

Dags att vända blad i almanackan. Mars, den romerska krigsguden har fått ge namn åt månaden. Vintern håller på att fasas ut. Skönt när solen åter börjar värma. Då jag tillhör fotbolls-nördarna tinar också fotbollsintresset fram när snön skottas bort från konstgräsplanerna. Klubbarnas förberedelserna inför en ny säsong går in i sin slutfas. Transferfönstret stänger om några veckor och sedan kommer seriepremiären. Snart är det dags att med förväntansfulla steg sikta in sig mot arenan som en gång hette Gammliavallen och där söka upp den inmutade sittplatsen på solläktaren. Jag tillhör den tappra supporterskaran som följt Umeå FC i många år. Årets säsong bjuder på en extra krydda. Uppstickarna TeamThorengruppen finns med i samma serie. Vi kan se fram emot derbyn med förhoppningsvis fullsatta läktare.

Umeå Energi Arena

Senaste numret av fotbolls-magasinet Offside har undertiteln “Sporten och Kapitalet”. En annorlunda vinkel in mot fotbollens förändring. Inte bara spelet utan också villkoren för klubbarnas verksamhet har förändrats radikalt under de senaste årtionden. I ett antal artiklar pekas på pengarnas ökade betydelse.

Första artikeln handlar om Roman Abramovitj som skapade stora rubriker när han 2003 köpte den englska Premier Leagua klubben Chelsea för 60 miljoner engelska pund. Det var något nytt inom fotbollsvärlden. Sovjetunionens fall öppnade upp för privata intressen att skapa stora förmögenheter när statligt ägda företag reades ut. Abramovitj såg möjligheterna och köpte upp oljebolaget Sibneft. En liten del av vinsterna som genererades i det ryska oljeföretaget investerades i ett engelskt fotbollslag. Han har fått många efterföljare. Oligarker, oljeshejker och nyrika personer med fotbollsintresse skickar in en liten del av sina enorma tillgångar i fotbollen.

Umeå har sin egen Abramovitj. Han heter Raja Thoren. Entreprenören och ägaren till skolkoncernen Thorengruppen. Förändringen inom skolväsendet öppnade upp för privata initiativ. Genom den så kallade friskolereformen har många privata förmögenheter skapats. Thorens friskolekoncern grundades 1999. Idag har den över 1500 anställda och omsättningen överstiger 800 miljoner.

Även om det finns många likheter mellan Chelsea och TeamThorengruppen haltar den på några punkter. Naturligtvis är den fotbollsmässiga skillnaden stor. Ett europeiskt topplag mot division 1 i Sverige. Men också på en annan punkt finns skillnader. Medan Abramovitj köpte Chelsea tog Raja Thoren över Tegs A-lag gratis. De skulder som fotbollsklubben hade blev kvar i Teg:s ungdomsverksamhet. Affärsmannen Raja Thoren gjorde en bra deal. Från artikeln i Offside saxar jag hans uttalande som visar att han har full kontroll.

Till skillnad från ägarna i PSG kan jag och hela styrelsen bli bortröstade av föreningens medlemmar. Men då finns en klausul som säger att vi kan bryta sponsoravtalet. Det är viktigt, för vi satsar ett antal miljoner på det här, och om inte vi får vara med och påverka hur de används, så är jag inte säker på att vi skulle vilja satsa de pengarna.

Samhällsförändringar som skapar omfördelning. Förmögenheter skapas. En allt ojämnare fördelning skapar ett stort överflöd i toppen. Nyrika personer med fotbollsintresse skickar in pengar i fotbollen. Större belopp kommer i cirkulation och marknaden växer. En växande marknad drar till sig riskkapital. Gamblers ser chanser. Investera billigt i okända men lovande spelare och efter något år göra en rejäl vinst när spelaren säljs vidare till en klubb högre upp i näringskedjan. Ingen lätt uppgift för klubbföreträdarna att hantera. De är beroende av pengarna men kan hamna på kollisionskurs med riskkapitalisterna agenda. Magasinets artikel om Helsingborgs IF belyser problematiken.

När jag reflekterar över artiklarna inser jag att fotbollens villkor återspeglar hur samhället utvecklas. Utbredningen av marknadstänket innebär också att det tränger in i fotbollsklubbarna och tar över. Det karaktäristiska draget “Winner take all” går igen inom fotbollen. Lyckas lag kvalificera sig till Champions League får de en helt annan ekonomi.

Här i Umeå är vi inga fotbollens vinnare utan får på sin höjd hoppas på superettan. Mina förberedelser inför säsongen får bli en kontroll av den nödvändiga utrustningen inför de tidiga vårmatcherna. Långkalsongerna, täckbyxorna, dubbla sittunderlag och den varma vinterjackan. Allt verkar finnas på plats.

This entry was posted in Strukturomvandling. Bookmark the permalink.