Polarisering

Samhället är en mänsklig konstruktion. Hur vill vi ha det? Är en utgångspunkt rättvisa och ömsesidig respekt? Svårmätbara begrepp men inom oss har vi alla en känsla för vad som menas. Dagens samhälle rör sig åt ett helt annat håll, polarisering. Tecknen är många. Nu senast kan vi som inte var på plats läsa om kravaller och upplopp. Samhället håller inte längre ihop utan det uppstår direkta konfrontationer. Polariseringen eskalerar till våld. Tändande gnista denna gång är den danske rasisten Rasmus Paludan som reser runt till väl utvalda platser för att genomföra sin koranbränning. Avsikten är uppenbar. Provokation.

Ska det vara tillåtet i yttrandefrihetens namn att genomföra koranbränningar och dessutom i områden där många tror på islam? Ska han få tillstånd och skyddas av polis? I många länder är han portförbjuden. När han planerade aktioner i Tyskland och Frankrike har han blivit utvisad. Den svenska polisen hade möjlighet att avslå hans begäran med hänvisning till säkerhetsläget. En annan möjlighet hade varit att flytta manifestationen till annan plats där effekten skulle vara mindre provokativ.

Paludan har inte uppnått avsedd effekt på alla ställen. I Jönköping möttes han av en fredlig motaktion av kristna, muslimer och hinduer. Är det med organisation han ska bemötas och isoleras?

Kravallernas efterföljande debatt har dominerats att kortsiktigt tänkande. Mer resurser till polisen är den direkta reaktionen. När politiska ledare ifrågasätter varför polisen inte använder sina skjutvapen passeras en gräns. Polariseringen har nått sin slutstation. Vill vi ha ett samhälle där ordningen ska upprätthålls med dödligt våld. Paralleller till Ådalen i början på 30-talet är skrämmande.

Det finns en frustration med missnöje över samhällets utveckling och rådande livsvillkor. Det pyr under ytan. Minsta orsak kan vara en tändande gnista. Få hela situationen till att brisera. Politiker måste ta till sig av stämningen i samhället. Lyfta fram de rätta sakfrågorna som sätter fingret på samhällets avigsidor som många upplever. Att gå polariseringens väg leder till ökat våld.

Hur mycket orättvisa tål ett samhälle innan det briserar? Polariseringen eskalerar, blir grövre. Var finns den ömsesidiga respekten?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.