Matchen

Hemmamatch för mitt favoritlag. Jag finns bänkad på min väl innötta plats på Gammliavallens solläktare. Ja jag vet, sedan några år tillbaka går arenan under ett annat namn. I jakten på sponsorpengar säljs arenanamnen ut. Företag investerar sitt överskott och gör sig synlig i gatubilden. En vanlig företeelse, många arenor byter namn. För klubbar har jakten på pengar blivit livsviktig för framgång. Med större resurser kan en bättre spelartrupp rekryteras.

Hur blev det så? Tillgången på pengar styr. En spegling av samhällets utveckling. Fördelningen i samhället blir allt ojämnare. I toppen av inkomstpyramiden finns de som har näst intill oändligt med resurser. Vad ska de göra för att visa sin överlägsenhet? Höja sin status genom att äga en klubb. Vi ser många exempel på ryska oligarker och arabiska oljemiljardärer som köper framstående klubbar. På hemmaplan här i Umeå har vi Raja Thoren som nu senast fick IKSUs damlag i innebandy att byta till Thorengruppens färger. Inte första gången han tar över spelartruppen i en klubb med ekonomiska problem. Vart är utvecklingen på väg? Pengar dominerar idrotten som blir en statusmarkör för rika?

Idag gör solläktaren inte skäl för namnet. Trots långkalsonger, täckbyxor och extra lager under vinterjackan är det kallt. Oktobervinden är bitande. Kylan lägger dock inte lock på min inlevelse. Hemmalagets fina aktioner men också deras enkla misstag framkallar kraftiga reaktioner. När jag tittar runt bland mina bänkkamrater avslöjar deras blickar ogillande. Lägg band på dina känslor verkar de tänka. Märkligt att motsättningen mellan ens favoritlag och motståndarna lockar fram något som kommer direkt och ligger djup rotat.

Uppdelningen i ett vi och ett dom ser vi också inom politiken. Två lag som tävlar om en majoritet i riksdagen. Försöker politiker locka fram känsloreaktioner? Frågan verkar vara berättigad när jag tar del av efterspelet av TV:s partiledardebatt. Varför inte dela ut matchställ i lämpliga färger innan debatten. Ena laget kör med röda tröjor och gröna byxor medan det andra har en blandning av blått och brunt. Vem är dina favoriter?

Från planen hör jag domarens pipa. Frispark för motståndarlaget. Synd, hemmalaget hade ett friläge på gång men jag klagar inte på domaren. En knuff i ryggen gav en orättvis fördel. Vem håller ordning inom den politiska sfären? En allt råare ton har spridit sig de senaste åren. Vi hör om journalister som är utsatta för hot, de ska tystas. Till och med politiker vill styra vad journalister får skriva. Skrämmande utveckling. Är demokratin på väg att avskaffa sig själv?

Hur gick det i matchen, ja den slutade oavgjort.

This entry was posted in Demokrati, Pengar. Bookmark the permalink.