Nasare

I min bardoms somrar hände det ibland att nasare kom cyklande. De kallades så, gårdfarihandlarna. På cykelns pakethållare hade de en stor resväska fastsurrad. Gård för gård avverkades. Han knackade på och blev oftast välkomnad. Inte så mycket för möjligheten till köp utan för avbrottet i vardagen. För oss barn var det speciellt spännande ögonblick när den tunga resväskan placerades på köksbordet och öppnades. Vad hade han med sig? Fanns några leksaker? Efter övertygande argumentering och prutande blev det affär. Inte alltid men ibland. För det mesta bjöds den långväga besökaren på kaffe.

Dagens nasare kommer ofta telefonledes. Inte lika välkommen och med andra motiv. När telefonen ringer och jag i andra ändan hör en ung röst då är ännu ett unikt tillfälle på gång. De är inte ute för att sälja utan vill ge mig möjligheten till en bra affär. Till och med sänka mina kostnader. Jag är skeptisk och tackar alltid nej. Oftast fortsätter de sin argumentering. Hur kan jag tacka nej till ett erbjudande som jag tjänar på? För att avsluta samtalet blir jag ibland tvungen till övertydlighet.

Det råder stor ungdomsarbetslöshet. Ska den bekämpas med uppgifter som för mig som potentiell kund bara är till besvär? För de som sitter och ringer samtal efter samtal kan det inte heller vara speciellt trevligt. Dåligt betalda kanske till och med provisionsbaserade tillfälliga anställningar. Resultatet av deras jobb måste räknas hem. Det är ju själva poängen. Vilka är de som ringer runt? Är det inhyrda call-center som åtagit sig uppgiften att bearbeta ett marknadssegment? Många frågor infinner sig. För mig som blir uppringd är det irriterande. Och hur är det för den som ringer? Om det är negativt för både utföraren och den som tar emot samtalet infinner sig frågan. Varför läggas tid på det negativa?

Hur har de det egentligen? De som sitter och ringer runt. Denna otacksamma uppgift. Stöta på gamla envisa gubbar som inte går att övertala. Nästa gång någon ringer måste jag ta reda på mer. Vända på samtalet. Fråga om deras anställningsvillkor och vilka alternativ som finns på deras radar. Lyckas jag bryta mönstret blir jag väl tvungen att köpa något. Hoppas det inte blir alltför kostsam och långvarig betalningsåtagande.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.