Politikens pris

Vi har drabbats av extremväder inom den politiska sfären. Det är min tolkning av det kaotiska förhållandet som råder i riksdagspolitiken. Först röstas en Moderat/KD budget igenom där SD figurerat i kulisserna. Den sätter ramarna för politikens innehåll. Sedan lyckas Centern och Liberalerna konkretisera politikens innehåll med januariavtalets 73 punkter. Kvar på regeringsstolarna sitter Socialdemokrater och Miljöpartister som ska administrera och genomföra det som beslutats och de får aktivt stöd av V. Alla är med. Var och en med sin roll.

Ofta karaktäriseras företag med ordet lättrörligt. För att överleva måste de reagera snabbt på förändringar. Det är också en beskrivning som passar bra in på dagens väljarkår. Det som en gång i tiden var små förskjutningar i väljarsympatier är borta. Nu kan stora förändringar uppträda mellan valen.

När socialdemokratin med Löfvens utsträckta hand till mittenpartierna lyckats med sin långsiktiga strategi att spräcka alliansen kan det tolkas som en seger. Men detta förvaltningsperspektiv riskerar att ha ett högt pris. Klyftorna ökar. Januariavtalets nyliberala grundton är tydlig. En fortsättning på de senaste decenniernas politik. Ta från de fattiga och ge åt de rika. Men klyftorna ökas också på ett annat sätt. Den mellan riksdagsledamöterna och väljarkåren. Avståndet mellan väljarna och de valda ökar när de senares vardag kantas av taktiska förhandlingar och maktkamp. Stora grupper känner sig svikna. Partipolitik som utgår från mandatfördelning kan kullkastas i nästa val av en lättrörlig väljarkår.

Nya initiativ inom den politiska sfären känns välkommet. Den demokratiska debatten vitaliseras. Både det nya partiet Vändpunkt och den socialdemokratiska föreningen Reformisterna fyller ett vakuum. Får vi också se mer av annan typ av initiativ. Mobilisering underifrån mot utvecklingens riktning när de traditionella partierna sviker. Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet är ett positivt exempel. Lyssna gärna på hennes Ted-talk. Jag avslutar med att plocka ut en fras från hennes föreläsning,
“Look for action”.

This entry was posted in Demokrati, Ledarskap. Bookmark the permalink.