Google köper Motorola, HP överger pc-segmentet, MicroSoft inleder samarbete med Nokia. Patentstrider och stämningar duggar tätt. Vad blir det av Apple när den karismatiske Steve Jobs lämnar VD-posten. Branschen som kännetecknas av snabb teknisk förändringstakt har också omvälvande förändringar på det organisatoriska planet.
Patentstrider skulle jag vilja kalla en samhällelig varböld. Anledningen till mitt påstående är att den tid som läggs ner på dessa konflikter inte tillför något värde. Det är tid som används för att reglera relationer. Med patentstrider flyttas fokus från utveckling och produktion till ett relativt tänkande mellan aktörerna. Ett motiv som förts fram i spekulationerna om Googles köp av Motorola är just Motorolas digra patentportfölj. Patent som kan användas gentemot de andra aktörerna och utjämna det underläge Google hamnat i.
Marknader i stark tillväxt lockat till sig aktörer. En sådan marknad är det mobila området. Googles köp kan också tolkas i termer av större kontroll av värdekedjan på den mobila marknaden. Plattformen Android kompletteras med hårdvarukunnande från Motorola. Ett företag som hamnat i sidospårens återvändsgränd är Nokia. Går det att ställa om en stor organisation som kommit snett? MicroSoft å sin sida är sent ute i sin mobila satsning. Kan en slow starter få hjälp av en som tagit ut fel kompassriktning?
HP ställer om sin inriktning och överger PC segmentet. De följer IBMs fotspår och går samma väg som “di blue” gick för några år sedan. Analyserna verkar baseras på ideerna att marginalerna kan ökas om inriktningen koncentreras till tjänstesektorn. Tjänster som ska riktas mot de stora och betalstarka kunderna. En strategi som kan kallas produktion for money. Producera det som går hem hos penningstinna storföretag.
En helt annan inriktning verkar vara styrande för Google. Volymerna som massmarknaderna kan erbjuda är central. I boken “The long tail” berör Chris Andersen fenomenet. Med den digitala revolutionen så går både marginalkostnaden för ytterligare produktion och även distributionskostnaden mot noll. Därmed blir den “långa svansen” ekonomiskt intressant. Inte bara de största beställarna, A-kunderna är intressant, utan incitament finns att ta vara på de mångas efterfrågan.