Fokus

Jag sitter parkerad framför min dator. Fokuserad. Det är direktsändning från Schack VM i Sotji. Norsk Rikskringkasting sänder live och jag kan följa sändningen via SVT Play. För Norge är det av speciellt intresse då titelförsvararen heter Magnus Carlsen. Han erövrade världsmästartiteln från indiern Viswanthan Anand förra året. Carlsen har samma motståndare på andra sida brädet nu när han ska försvara sin mästartitel.

Sjätte partiet bjöd på stor dramatik. Carlsen har fått upp en ställning där han har fördel men som han sa efter matchen hade svårt att hitta den rätta fortsättningen. Med ett kungsdrag ger han Anand möjligheten till ett mellandrag med schack. Ett grovt feldrag av Carlsen. Det märkliga är att inte Anand genast straffar Carlsen. Om Anand tagit vara på möjligheten hade han haft goda vinstchanser i partiet. Istället försöker Anand i sin trånga ställning skapa motspel på damflygeln men Carlsen kan fortsätta manövrera och tar hem hela poängen. Därmed tar han ledning i matchen. Ett avgörande momentet för hela titelfighten?

Visst gör spelare i världseliten feldrag men det är sällan. Väldigt sällan. Det är därför de fått inträdesbiljett till eliten. Om ställningen i det avgörande ögonblicket presenterades för en stormästare skulle han på bråkdelen av en sekund se möjligheten. Varför denna blockering hos både världsmästaren och utmanaren?

Oförklarliga misstag känner vi alla igen. Något står i vägen, blockerar åtkomsten till det vi känner till. Stress är en faktor. Jag läser om ett psykologisk test som utfördes på fallskärmshoppare. Dels direkt före de skulle kliva ut från planet och dels när de landat efter fallskärmshoppet. Stressen inför hoppet försämrade arbetsminnet radikalt. Mellan 30 till 45 procent beroende på vanan vid fallskärmshopp.

Men vi kan också resonera om fokuseringens betydelse. Inför fallskärmshoppet går det inte att bortse från vad som ska komma. En stor del av uppmärksamheten är upptagen. Överfört till schackpartiet så är både Carlsens och Anands fokus för snävt. Carlsen att söka de manövrer som förstorade fördelen och Anand helt inriktad på motspel i sin passiva ställning. Koncentration och fokus är en förutsättning men ett för snävt fokus begränsar också.

Återvänder vi till titelmatchen så trodde jag att missen skulle slå hårt mot framförallt Anand. Den missade möjligheten skulle finnas där och störa. Påverka det fortsatta spelet. Men där fick jag fel. I sjunde partiet blir Anand pressad men avvecklar till ett slutspel med pjäs under. Ett modigt beslut. Han har sett möjligheten att bygga en ointaglig fästning och litar på sin bedömning. Hans antagande stämmer. Bönderna byts av och Carlsen måste ge upp vinstförsöken med torn och springare mot torn. En teoretisk remiställning.

I elfte partiet vinner åter Carlsen och med siffrorna 6½-4½ avgör han matchen. Norge behåller världsmästartiteln.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.